Beste Groom Seizoen 2024-2025
In de paardensport speelt de groom, de verzorg(st)er van het paard, een cruciale rol. Hij of zij is verantwoordelijk voor het welzijn en de voorbereiding van het paard, wat essentieel is voor de prestaties op het hoogste niveau. Bij het NK Jachtpaarden wordt deze taak extra gewaardeerd. Elk jaar wordt de prijs voor de beste groom van het seizoen uitgereikt als eerbetoon aan de inzet en toewijding van degene die het paard het hele jaar door in topconditie heeft gebracht.
Als deelnemer kunt u uw groom vanaf vandaag voor deze prijs aanmelden bij het secretariaat door een e-mail te sturen naar info@nkjachtpaarden.nl
Om een beter beeld te krijgen van wat het werk van een groom inhoudt, nemen we u mee in het dagelijkse leven van een groom. Hieronder volgt een verhaal van twee dagen uit hun drukke, maar belangrijke wereld van zorg en toewijding.
Twee dagen uit het leven van een Groom
Vroeg uit de veren en op naar stal. Morgen is het Nederlands Kampioenschap Jachtpaarden, dus mijn verzorgpaard moet er tiptop uitzien. We starten de dag met een ontspannen bosrit om de spieren los te maken, zonder hem te vermoeien. Terug op stal gaat hij de wei in, terwijl ik de box grondig schoonmaak en een verse laag stro neerleg.
Daarna maak ik de spullen wedstrijdklaar. Gelukkig onderhoud ik het dagelijks, maar voor de zekerheid heb ik alles al een grondige reiniging gegeven. Nu de veewagen checken: water, voer en uitrusting aanvullen en inladen. Alleen het leerwerk moet nog drogen voordat ik het kan invetten.
Als het tuig droog is, vet ik het in en stel het op maat af. Dan nog even de nieuwe regels nalopen om zeker te weten dat we het juiste hoofdstel en bit meenemen. Vervolgens haal ik de schimmel uit de wei. Hij is zwart van het zand, dus een grondige wasbeurt is noodzakelijk. Eerst de staart en de manen inzepen, 15 minuten laten intrekken. Terwijl dat intrekt, maak ik zijn hoeven schoon en check ik de stiftgaten. Daarna spoel ik alles uit en was hem volledig, zodat er geen vlekje meer overblijft. Na drogen en een korte wandeling krijgt hij zijn deken op en zijn avondvoer. Later op de avond nog een laatste controle en hopen dat hij schoon blijft!
Dag van de wedstrijd
Vroeg op om te voeren en alles in de wagen te checken. Ondanks mijn inspanningen moet ik toch nog enkele plekken schoonmaken, maar de staart is gelukkig nog brandschoon. Tijd om te vlechten! Ik gebruik naald en draad voor een strakke, onzichtbare afwerking. De staartvlecht krijgt een beetje haarlak voor extra stevigheid.
We vertrekken naar Maarsbergen en arriveren rond acht uur. De ruiter heeft de papieren opgehaald en ik maak het rug- en hoofdstelnummer vast. Het paard wordt gepoetst tot in de puntjes: glanzende hoeven, babyolie op neus en om zijn ogen voor die finishing touch. Na de I&R-controle kan het losrijden beginnen. Dit is mijn moment om even een kop koffie te pakken en de sfeer te proeven.
Na de eerste proef verzorg ik het paard, geef hem voer en hooi en laat hem rusten. Een uur voor de terreinrit start de voorbereiding: 30 minuten losrijden en 20 minuten voor zadelen en beschermers aanbrengen. We spreken een tijd af waarop de ruiter bij de wagen moet zijn, zodat alles op rolletjes loopt. Na de laatste checks en een rustige stapfase is het tijd voor de start.
Na de rit ga ik direct naar de dierenarts voor de eindcontrole. De vlechten blijven nog even zitten, mocht er een overrijden volgen. Helaas zit dat er dit jaar niet in, dus we keren huiswaarts. Daar vlechten eruit, paard nog even in de wei, trailer uitladen en schoonmaken, spullen opruimen en de stal opfrissen.
Als alles klaar is, sluiten we de dag af met een gezellige maaltijd en blikken we terug op een geslaagde wedstrijd. Op naar volgend jaar!